среда, 15 марта 2017 г.

«Вогненне слово Кобзаря»: вшанування пам'яті Т.Шевченка



Реве та стогне Дніпр широкий,
Сердитий вітер завива,
Додолу верби гне високі,
Горами хвилю підійма.
І блідий місяць на ту пору
Із хмари де-де виглядав,
Неначе човен в синім морі,
То виринав, то потопав.
Ще треті півні не співали,
Ніхто
нігде не гомонів,
Сичі в гаю перекликались,
Та ясен раз у раз скрипів.

З цих слів розпочинається книга «Кобзар» великого Тараса – поета, художника, мислителя, справжнього патріота України. Такі прості, доступні і, водночас, геніальні рядки стали і відомою піснею, котру без перебільшення можна назвати народною, вони стали символом України у Європі і у всьому світі. Але по-особливому світ вслухається в ці слова у березні, в день  народження славетного сина України – великого поета і художника Тараса Григоровича Шевченка.
Пошана і вдячність наповнює серця усього людства, бо Тарас Григорович – не тільки співець України, він поет на всі часи, на всі віки для всіх людей на землі. Ми пишаємося тим, що він – наш земляк, а ми прагнемо бути достойними його нащадками.
Він є нашим учителем, що навчає нас мудрості, любові до Батьківщини, до материнської мови, він навчає нас бути справедливими, гуманними, працьовитими, ми вчимося в нього примножувати славу України.
Тарас є взірцем для нас, його безцінний «Кобзар» є для нас і буквариком, є він і пісенником, є підручником з української минувшини, є народознавчою енциклопедією.
З метою вшанування творчої спадщини Тараса Григоровича Шевченка, виявлення творчо обдарованої молоді, розвитку її потенціалу, виховання у молодого покоління поваги до мови і традицій свого народу, підвищення рівня мовної освіти напередодні дня народження Т.Г.Шевченка в Диківській ЗШ І-ІІІ ступенів було організовано та проведено низку заходів: вчителями української мови Н.Жосан та зарубіжної літератури Т.Козельською разом з учнівським активом проведена загальношкільна лінійка «Шевченко – вічний, як народ», педагогом-організатором Н.Храпейчук для молодших школярів проведена лінійка «Ми чуємо тебе, Тарасе, крізь століття…», виставка ілюстрацій до творів Шевченка; за ініціативи заступника директора з ВР С.Шуляшкіної-Кулікової та президента школи О.Теслі відбулась вільна  трибуна «Не забуде Україна Шевченківське слово», під час якої учні 1-11 класів читали вірші, уривки творів Тараса Григоровича; бібліотекарем І.Опацькою проведена інформаційна хвилинка біля книжкової полиці «Вогненне слово Кобзаря», бібліотечний урок-презентація «Життя і творчість Т.Г.Шевченка»; маленькі кобзарики позмагались у конкурсі декламаторів віршів Тараса Григоровича  «Шевченко у світовій літературі»; протягом дня відбулись шевченківські уроки «Слово Кобзаря», «Українському роду нема переводу».

Минуло багато років з дня народження Т.Г. Шевченка – славного сина українського народу, але й сьогодні як живий говорить він зі своїми  наступниками. Його слово  живе між нами, гнівне і ніжне, полум’яне і міцне. І на  оновленій землі, над ланами, широкими полями, містами і селами як весняні води могутнього Дніпра лине вічно жива в народі  слава великого Кобзаря.




























Комментариев нет:

Отправить комментарий